Intervju med Kristina Suomela i Länstidningen Södertälje och Allehanda Ångermanland

Kristina intervjuades av Mitt Media och reportaget kom i bl. a. Länstidningen Södertälje och Allehanda Ångermanland
Här nedan kan ni läsa hela intervjun:

 

Häxor, zombier och skräckberättelser utmärker Kristina Suomelas författeri. Hennes senaste berättar om de 70 personerna som dömda för häxeri och brändes ihjäl i Ångermanland 1675.

Kristina Suomela Björklunds bok ”Karne - skriet från häxberget”.Foto: Privat
Kristina Suomela Björklunds bok ”Karne – skriet från häxberget”.Foto: Privat

”Karne – skriet från häxberget” är inte Kristina Suomelas första bok. Hon har tidigare gett ut Azoria – Rubinprinsessans återkomst (2015) som är en fantasysaga för ungdomar från tolv år och uppåt och första delen i en trilogi om alvlandet Azoria.

– Boken handlar om Mira, en flicka vars pappa försvinner spårlöst. Allt han lämnar kvar är ett brev till hennes mamma och en porslinsälva åt henne. Brevet är skrivet med konstiga tecken och Mira hittar senare en lapp med lika konstiga tecken och den leder henne på ett äventyr hon bara kunnat drömma om, säger Kristina Suomela och berättar att boken kommer ut i ny utgåva under våren 2018.

Hon har många historier i huvudet som hon gärna vill berätta och hoppas att andra vill läsa. Och hon njuter under researcharbetet när hon samlar fakta till böckerna.

– Ja, det är väldigt kul; att besöka platser, prata med människor och läsa böcker om de ämnen mina böcker berör. Jag önskar att jag hade mer tid att skriva, att göra reklam för förlagets böcker och åka på mässor, men det går bra som det är nu också. Jag har inga problem med att kombinera skrivandet med jobbet och för det mesta skriver jag på helgerna och framförallt på söndagar, säger hon.

Kristina Suomela är född i Södertälje och uppvuxen i Järna. Hon gick humanistisk linje på Täljegymnasiet och tog studenten 1994. Samma år flyttade hon från Järna. I dag bor hon utanför Zürich i Schweiz. Hennes ”Karne – skriet från häxberget” är en historisk spänningsroman om häxprocesserna i Sverige under 1670-talet.

– Efter att huvudpersonen Märit och hennes kollegor på ett bokförlag träffar en gammal dam som berättar om en händelse från Bålberget som ingen tidigare hört, börjar hon drömma konstiga drömmar, så verkliga att det känns som hon är där, säger Kristina och berättar vidare om handlingen:

– Det damen berättade hände på bålberget i Ångermanland 1675 då 70 personer brändes, dömda för häxeri. Märit och hennes kollegor ska skriva om den här händelsen och åker därför till Ångermanland för att kunna göra efterforskningar på plats. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig och Märit blir utsatt för en häxjakt, både då och i nutid.

Idén till handlingen fick Kristina Suomela efter att hon besökte det så kallade Bålberget utanför Torsåker där 70 personer brändes på bål, dömda för häxeri. När hon gick vägen upp mot bålberget, kände hon att hon ville skriva något om det.

– Att gå samma väg som de där stackars trötta, frusna och vettskrämda människorna gått innan de brändes på bål, det var speciellt. Ett år senare besökte jag även Häxmuseet och Torsåkers kyrka där de fick sista nattvarden innan vandringen upp till häxberget började. Och eftersom jag helst av allt skriver skräck och spänning, fick det bli en skräckroman, säger hon.

Hon började forska och söka fakta på internet, men Kristina Suomela läste även Olof Fahléns ”Dömd till yxa och bål” som baserar på förhörsprotokoll från trolldomskommissionen. Sedan skaffade hon Häxhammaren (Malleus Maleficarum) som prästerna använde när de skulle hitta ”häxorna” och hur de skulle dömas.

– Den är väldigt hemsk. Jag pratade även med Kramfors kommuns kulturenhetschef för att få reda på om Gästgivargården i Hammar fanns kvar för att kunna göra mig en bild av den. Den finns dock inte kvar så det fick jag hitta på. För att lära mig om läkeväxter läste jag den mycket fina boken ”Häxans trädgård” av Hella Nathorst-Böös, säger Kristina Suomela.

En fortsättning på Karne är färdig och kommer till sommaren 2018 och redan till våren kommer Karne dessutom ut på tyska. Översättningen är finansierad genom crowdfunding. Kristina Suomela har också, på sex veckor, skrivit en zombieroman till en manustävling.

– Man skulle skriva minst 60 000 ord så jag jobbade intensivt varje kväll och helg. Jag har ett litet microförlag här i Schweiz där jag bor, och har med det startat en novelltävling som heter ”Sjön”. Till den skriver jag även själv en eller ett par noveller. Utöver det har jag börjat på tredje boken efter Karne och en feel good roman, säger hon och avslutar med att berätta om sin favoritdel av boken:

– Det är svårt att säga utan att avslöja för mycket, men jag tycker om delarna när Märit befinner sig på 1670-talet, när hon träffar Joen och om slutet när det blir riktigt, riktigt spännande.

Faktaruta

Namn: Kristina Suomela (f.d. Björklund).

Ålder: 42 år.

Bor: Utanför Zürich i Schweiz.

Gör: Jobbar som redovisningsekonom på en firma där allt är digitaliserat.

Familj: Man, två söner (15 och 16 år) samt två katter.

Intressen: Skriva, läsa böcker, musik, vara ute i naturen, träffa vänner, god mat samt mitt förlag (miramir-forlag.com) och min blogg (kristinasuomelabjorklund.com).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *