Folktro

30 författare tolkar folktro och dess väsen.

Det knakar i skogen. Något rör sig mellan träden, bakom den stora stenen. Jag stannar. Lyssnar. Det prasslar i buskarna. Jag tvingar mig att fortsätta och upptäcker små fotspår, av bara fötter, på den mossbeklädda marken.

En melodi fångar min uppmärksamhet, så skön att jag inte kan låta bli att följa dess toner. Kvällens mörker sänker sig över skogen och små ljus leder vägen mot den forsande älven bakom berget. Ljusen tänds och släcks, lockar tillsammans med tonerna, och får mig att les.

En rörelse i periferin får mig att stanna upp. Jag vänder mig sakta om. En ung kvinna, vacker så det gör on, ler mot mig. Hon höjer handen och vinkar åt mig att komma. Jag kan inte längre kontrollera fötterna, de styr mig mot den förföriskt leende kvinnan. Jag är förtrollad, förförd och förälskad.

Beställt den via Fantastikbokklubben eller Whip Media.

Författare

Cecilia Larsson Kostenius
Michèle Glatthard
Sten Rosendahl
Jimmy Håkansson
Linda Broberg
Cathrin Monell
Mikael Mansén
Rikard Slapak
Susanne Wiik Ekebergh
Beatrice Lindberg
Monika Chanovian
Jens Nilsson
Emelie Beijer
Marielle Jansson
Sara Sundqvist
David Renklint
Evelinn Carlsson
Camilla Brandt
My Lemon
Linn Liljemo
Frida Gråsjö
Hannele Partanen
Annah Oj
David Rylander
Jenny Töredal
Jorun Modén
Peter Westberg
Hanna Olsson Drammeh
Olof Lindberg
Kristina Suomela Björklund

Recensioner

Ur BTJ-Häftet 1-2020 recensent Marianne Berglund

Folktro är en blandning av saga, fantasy och skräck och är indelad i arton delar, var och en betitlad med ett mytiskt väsen. På grund av de olika rösterna skiljer sig berättelserna naturligt nog åt såväl vad gäller innehåll och utformning som kvalitet. Karaktärer och särskilt miljöer tecknas övervägande nyansrikt och stämningen är ofta inbjudande gåtfull. Berättelserna är underhållande på ett lågmält sätt och ger en stunds trivsam läsning. 

Bokbloggen Bokfrun: Den här boken var riktigt bra!
http://bokfrun.bloggplatsen.se/2019/12/25/11645651-folktro/

Håkans Hylla: Detta lovar gott för fantastiken i Sverige med antologier som denna som bevisar att det finns många namn som är värda att lägga på minnet då jag tror att många av dem har mycket att ge bara de får chansen till det.
Läs hela recensionen här.

Så du tror att du är författare: Författaren Päivi Karabetian har läst och recenserat Folktro: Hur du som läsare vill tolka boken, som ren underhållning eller att det finns ett korn av sanning i historierna, är upp till dig. Jag rekommenderar starkt att läsa boken som fick mig att mer än en gång börja bita på naglarna och febrilt läsa vidare till upplösningen.