Skål för en groda av Helena Josephson

Skål för en groda består av dagboksanteckningar, reflektioner och dikter nedtecknade under en begränsad tid, i sträng karantän när pandemin råder i vår värld. Det här är en bok som kan vara till tröst och glädje för dig som fått besked om eller är anhörig till någon, som fått besked om allvarlig sjukdom och som står inför avancerade behandlingar. Skål för en groda visar att en livsfarlig diagnos och behandlingar med cytostatika inte behöver vara en vandring i dödsskuggans dal. Det kan vara precis tvärtom. Inte heller behöver det vara fråga om någon som helst kamp.

Helena Josephson är familjeterapeut och numer verksam som familjebehandlare inom socialtjänsten i Skärholmen.  Skål för en groda är hennes tredje bok. Hon debuterade 2018 med den självbiografiska romanen Gud i London (Faun Förlag), och 2020 gav hon ut den erotiska novellsamlingen Kär-lekar (Miramir Förlag). Helena Josephson beskriver att grunden för hennes författarskap och för hela hennes liv i övrigt, är ett aldrig sinande intresse för relationer och frågor som rör sanning, kärlek, andlighet och sexualitet.


Recension av Skål för en groda hos Basilica. – Boken förmedlar ett lugn, ett hopp och en positiv känsla om att allt skall ordna sig till slut.